Elektrische fietsen met elkaar vergelijken

De elektrische fiets is hét vervoermiddel van dit moment. Ze bieden een groene oplossing voor een gemotoriseerd voertuig. Als je van plan bent een elektrische fiets aan te schaffen dan is dit een goed moment om dat te doen. Er zijn natuurlijk wel een aantal dingen waar je op moet letten voor je overgaat tot kopen. Hoewel de kwaliteit van elektrische fietsen sterk vooruit is gegaan is niet elke e-bike gelijk.

De plaats van de motor

Op welke plaats de motor zit is een belangrijke eigenschap van de e-bike. Er zijn drie mogelijk locaties waar je de motor aan kunt treffen. Dat zijn bij het voorwiel, in het midden of bij het achterwiel. De motor bij het voorwiel wordt door velen gezien als de minst gunstige plek. Je hebt dan namelijk het gevoel dat je vooruit wordt getrokken als je op de e-bike zit. Als de motor bij het achterwiel zit dan heb je deze sensatie uiteraard niet. Je zit nog wel steeds met twee andere problemen. Het gewicht van de fiets is namelijk niet evenredig verdeeld. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je niet helemaal in balans bent. Ook is het lastig om een band te plakken of het wiel te repareren als de motor in de weg zit. De motor in het midden is dus voor velen de meest gunstige optie. Je fiets is dan volledig in balans en je de wielen zijn vrij. Dit is overigens over het algemeen wel een iets duurdere optie. 

De remmen van een e-bike

Gewone fietsen hebben verschillende remsystemen en dat geldt ook voor e-bikes. V-brakes zijn kleine blokjes die tegen de velg worden gedrukt. Schijfremmen werken over het algemeen iets beter en vergt een stuk minder onderhoudt. Dat komt omdat de remmen zich in het wiel bevinden. Dat geldt ook voor rollerbrakes, waarbij kleine kogeltjes aan de binnenkant van het wiel worden gebruikt om te remmen. Deze zijn tegenwoordig het meest populair. Ze vergen ook zeer weinig onderhoud en remmen bovendien erg soepel en effectief.