2 tips om jouw houten snijplanken mooi te houden

snijplanken op maat

Heb je houten snijplanken op maat laten maken en laten graveren? Als je ze niet goed reinigt en onderhoudt, kunnen ze snel kromtrekken of slijten. Dat wil je natuurlijk niet en daarom is het aan te raden om ze goed te onderhouden. Maar hoe doe je dit nu eigenlijk? Hieronder vind je twee handige tips.

snijplanken op maat

Tip 1: Reinig de snijplanken met warm water

Misschien wist je het al, maar alsnog delen we het even mee voor de zekerheid: houten snijplanken moet je nooit wassen in de vaatwasser. De hete temperaturen zorgen ervoor dat de planken krom trekken of zelfs scheuren. Je kunt ze daarom het beste zelf afwassen. Doe dit het liefst alleen met warm water, want afwasmiddel tast de olielaag aan.

Tip 2: Wrijf ze in met olie

Het is sterk aan te raden om je houten snijplanken elke paar in te wrijven met olie. Veel mensen nemen de tijd hier niet voor, maar het houdt je snijplanken echt een stuk mooier. Heel veel werk is het ook weer niet. Je hoeft de snijplanken te reinigen met zout en citroensap, dit goed af te spoelen en de planken vervolgens in te wrijven met olie. Dit laat je ongeveer vijftien minuten intrekken en daarna verwijder je de overtollige olie met een stuk keukenpapier.